Milliyet 26/09/2010- Bir AKP yenilgisi elzem hale geldi-

PROF. DR. OĞUZ OYAN (CHP PM Üyesi, İzmir Milletvekili)
Bir AKP yenilgisi elzem hale geldi
‘Referandumdan aldığımız mesaj AKP’nin ilk genel seçimlerde yenilgiye uğratılmasının dünden daha elzem hale geldiğidir’

“Referandumda kitlesini en iyi seferber edebilen ve ‘Hayır Cephesi’nin ana gövdesini oluşturan CHP olduğuna göre, önümüzdeki genel seçimlerde de iktidara alternatif olabilecek tek parti CHP’dir. Bu nedenle iktidarın hedefinde de CHP olmuştur. Önümüzdeki süreç, CHP açısından bu iddiasını daha da pekiştirme dönemi olacaktır.

CEMAAT İLİŞKİLERİ
CHP’nin örgüt yapısında cemaatçi ilişkilere yer yoktur. CHP, Türk Aydınlanma Devrimi’nin mimarı olduğu kadar aynı zamanda o devrim içinde pişmiş, onun bir ürünü olmuş siyasal oluşumun adıdır. AKP ise, 1920’lerden başlayarak kendilerini bu Aydınlanma Devrimi’ne karşı konumlayanların karşı devrimci hareketini simgeler. AKP’ye oy veren geniş seçmen kitleleri önemli ölçüde merkez-sağ hareketlerden kazanılmıştır. Hatta AKP’nin yönetici/milletvekili kadroları arasında dahi bu türden figürlere her zaman rastlanabilir. Ama bu durum yönetici kadroların hakim unsurlarının milli görüşçü/cemaatçi temellerden geldiği gerçeğini örtmez. Dolayısıyla AKP’de dizginler bu çizginin elindedir. Ekonomik rant dağıtarak hem kendi zenginini yaratmak hem de partileşme sürecini buradan beslemek AKP’nin önemli ayırt edici özelliğidir.  Orantı yok
AKP’nin iletişim olanakları, muhalefetin iletişim olanaklarıyla kıyaslanamaz bir orantısızlık sergiliyor. İktidar partisi, başka hiçbir siyasal partinin sahip olmadığı bir medya gücünü ve desteğini kullanıyor. Devlet televizyonu tamamen iktidar yanlısı yapılırken, bağımsız büyük medya grupları dahi iktidarın baskıları karşısında tarafsız ve eleştirel yapılarını yitirdi. RTÜK’ün bağımsızlığını yitirmesi bir başka vahim görüntüdür. Son halkoylamasında görüldüğü gibi ayrıca kullanılan mali kaynaklar arasında büyük bir orantısızlık olmuştur. Tarafsız olması gereken merkezi ve yerel yönetim birimleri de büyük ölçüde iktidar yanlısı bir kampanyaya destek oldu. 

FRENSİZ ARABA
Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının olmadığı bir demokrasi, frensiz bir arabaya benzer. Başbakan yargıyı pranga olarak görürken, bu niyetini açıkça beyan etmiştir. AKP şimdi kendisi için oluşturduğu böyle bir kötürüm demokraside Türkiye’yi bir kırılma noktasına taşımıştır. Buradan aldığı moralle yeni bir anayasa yazımına girişeceği işaretlerini veren AKP’nin yeni anayasadan ne anlayacağı çok açıktır ve AKP’nin çoğunlukta olduğu bir Meclis’e böyle bir düzenlemenin bırakılması sorumluluğu dünden daha kritiktir. Halkoylamasından aldığımız mesaj AKP’nin ilk genel seçimlerde yenilgiye uğratılmasının dünden daha elzem hale geldiğidir.

HEDEF 40’I AŞMAK
Son halkoylamasında CHP oylarını uzun zamandır ilk kez yüzde 30 eşiğinin üzerine taşımıştır. Her ne kadar iki kutuplu bir siyasal yapıya doğru bir yöneliş varsa da CHP’nin tercihi daha çok siyasal hareketin (indirilmiş) seçim barajını geçebilmesi, Meclis’te temsil olanağı bulamayan oyların oranının aşağıya çekilmesidir. Hedefimiz oy oranının yüzde 40’lık çizgiyi aşması. Bunun için yeni bir örgütlenme ve eğitim modelini uygulamak, emekçi kitlelerle yeni bağlar kurmak, sol bir ekonomik program benimsemek gerekiyor.”

 

 

 

Milliyet - Mansur ÇELİK