ODATV 18 EKİM 2011

 

CHP Milletvekili Oğuz Oyan savcılara seslendi:

 

18.10.2011


CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili ve Odatv yazarı olan Prof. Dr. Oğuz OYAN Cumhuriyet gazetesinde Odatv iddianamesine değinen bir yazı kaleme aldı. 

 İsminin iddianamede açıkça yer aldığını belirten Oyan, yaptığı ekonomik analizlerin bile “AKP’yi yıpratmaya yönelik yayınlar” bağlamında iddianameye eklenmiş olduğunu belirtti. Oyan savcılara seslenerek bir de itirafta bulundu:
 

 “Şimdi bu yazıyı iddianameye kanıt olarak ekleyen pek değerli savcılara şunu da itiraf edeyim ki, İşsizlik Sigortası’nın akıl hocası da benim! “

 

 İşte Oğuz Oyan’ın yazısı:

“Muhalefetin iktidarı yıpratmasının dava konusu olduğu ülkeye ve rejime hangi sıfat verilir? Hadi bir de kopya verelim: Demokrasi, iktidarı yıpratma hak ve özgürlüğünün olduğu rejimdir.

Önce Odatv iddianamesinin 120. sayfasında ismim geçirildi. Üstelik davayla ilgisi olmayanların isimleri verilmeden xxx boşluğuyla geçilirken, benim ismim üç yerde açıkça yazılmaktaydı. Konu, Odatv ve medya üzerindeki baskılar üzerine bir araştırma önergesi vermem üzerine bir telefon görüşmesiydi. Milletvekili olarak basın özgürlüğünü savunmak ne zamandan beri örgütlü suç çetesi işlemi görüyordu?

4 Ekim’de aldığım bir telefonla bu defa Odatv’ye yazdığım iki ekonomik analizin “AKP’yi yıpratmaya yönelik yayınlar” bağlamında iddianameye eklenmiş olduğunu öğrendim. Benimle ilgili bir suç duyurusu bulunmuyordu ama yazılarım başkalarını suçlamak için suç delili oluyordu. Bu nasıl bir hukuk anlayışıydı?

Geçen yılki yazılarıma tekrar merakla baktım. “40 Milyar Dolar Nereye Gitti?” başlıklı 6.6.2010 tarihli yazımda, İşsizlik Sigortası Fonu’nun işsizlere yönelik olarak kullanılmadığı ve bunun fonun kurulduğu Haziran 2000’den beri geçerli olduğu, AKP döneminde de fonun Hazine’nin kolay bir borçlanma kaynağı olarak kullanılması yanında, bütçenin finansmanına (hatta memur maaş ödemelerine) işsizlerden daha fazla kaynak ayrıldığı ortaya konulmaktaydı.

Şimdi bu yazıyı iddianameye kanıt olarak ekleyen pek değerli savcılara şunu da itiraf edeyim ki, İşsizlik Sigortası’nın akıl hocası da benim! Değerli meslektaşım Prof. Nami Çağan Çalışma Bakanı (30.6.1997- 25.2.1999) iken, kendisine, Zorunlu Tasarruf kesintilerinin İşsizlik Sigortası Fonu kesintilerine dönüştürülmesiyle bu sigorta dalına kolay bir geçiş yapılabileceğini anlatmıştım.

Sayın Çağan kapsamlı bir kanun taslağı hazırladı ancak bu geçiş izleyen hükümet ve bakan dönemine kaldı. Kuşkusuz, işsizleri bahane edip Hazine’yi fonlayan bu model bizim öngördüğümüz model değildi. O nedenle de ilk günden itibaren bu düzenlemeye karşı hep eleştirel konumda olduk. Ama demek ki sayın savcılara (ve iddianamenin diğer oluşturucusu Emniyet güçlerine) uygulamadaki model tartışılamaz derecede doğru görünüyormuş. Ne diyelim, belki de bunun “Hazine bizim maaşları ödeyemez duruma düşmesin” gibi özel bir kaygı zemini de vardır!”  

(Prof. Dr. Oğuz OYAN CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili/Cumhuriyet)

Odatv.com