Oğuz Oyan: Herkes 'Hayır' Oyu Vermeli

AKP'lisi DSP'lisi hangi partili olursa olsun referanduma 'Hayır' oyu vermelidir. CHP'li vekil Oğuz Oyan; 'Evet çıkarsa yeni bir anayasa ile Türkiye'nin üniter yapısının değişmesi gündeme gelebilir. Önceki Gün İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam ile başlayan kapı kapı gezerek anayasa değişikliği...

Önceki Gün İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam ile başlayan kapı kapı gezerek anayasa değişikliği paketinin içeriğini ve “hayır”ın gerekçelerini anlatmaya başlayan Cumhuriyet Halk Partisi Aliağa İlçe Örgütü’nün çalışmalarına İzmir Milletvekili Oğuz Oyan da katıldı. CHP İlçe örgütü’nün ardından Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz ile birlikte Demokrasi Meydanı’ndaki “Hayır” standını ziyaret eden Oyan Yeni Şakran’da partililerle buluştu, yurttaşlarla sohbet etti, esnafları ziyaret etti, Aşağı Şakran Köyü’nde referanduma neden “Hayır” denmesi gerektiğini anlattı. Vatandaşlardan oldukça sıcak ilgi gören Oyan CHP İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan, İlçe yöneticileri, belediye meclis üyeleri ve il genel meclis üyelerinin yansı sıra Şakran Belde Başkanı Murat Yaman ile birlikte “Hayır” kitapçığı dağıttı. Oğuz Oyan 12 Eylülde yapılacak referanduma ilişkin hükümetin 12 Eylül 80 darbesi ile hesaplaşılacak iddiasına “Külliyen yalan” dedi. Oyan “Değiştirilmek istenen maddelerle 12 Eylül darbecileri ile hesaplaşmak bir yana kendilerine dokunulmazlık zırhı oluşturacak ve Türkiye dikta rejimi ile yönetilecek” dedi.

“Amaç yargıyı ele geçirmek yeni bir zırh elde etmek”
Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı 11’den 17'ye çıkarılacağının üyelerin 3'ünü TBMM, 14’ünün ise Cumhurbaşkanı tarafından seçileceğini ayrıca HSYK'nın üye sayısının 7’den 22'ye çıkarılmasına rağmen üyeleri sadece Yargıtay ve Danıştay'dan seçilmeyeceğini hatırlatan Oyan “Anayasa Mahkemesi ve HSYK’ya yeni üye atamaları hükümetle aynı görüşteki kişilerden oluşacak. Bu durumda örneğin suç işleyen hiç bir bakan için işlem yapılamaz hale gelecek. Yüce divana gönderilse bile hiçbir sonuç alınamayacak. Yapılan yolsuzlukların hesabı sorulamayacak. Sorulmayacağı gibi yolsuzluklar fütursuzca artarak devam edecek. İktidardan hiçbir şekilde hesap sorulamayacak. Yargının hesap soramadığı bir ülkede demokrasiden söz edilebilir mi? Bu sorun, bu referandum sadece CHP’nin ya da çiftçinin ya da işçinin sorunu değil ” dedi.

“Evet” çıkması için hükümet şeytanla bile işbirliği yapabilir
Referandumda “Hayır” çıkacağından emin olduğunu ancak güçlü bir “Hayır” çıkması gerektiğini belirten Oyan “Zaten “Evet” çıkması durumunda dikta rejimine geçileceğe benziyor. Evet çıkması durumunda kendi beyanlarında da olduğu gibi yeni bir Anayasa gündeme gelecek ve bu durumda Türkiye’nin üniter yapısı ile değişiklik bile gündeme gelebilir. PKK’nın eylemsizlik kararı ve BDP’nin boykot durumundan seçmenini serbest bırakma konumuna geçmesi zaten “Evet” anlamına gelen bir davranıştır. Görüldüğü gibi CHP’yi “PKK ile işbirliği BDP ile ruh ikizi” gibi belden aşağı suçlamalarla karalamaya çalışanların kendilerinin işbirliği içinde olduğunu görüyoruz. “Evet” çıkması için her yolu deneyen hükümet şeytanla bile işbirliği yapabilir.” dedi.

“Yasama, yürütme ve yargıyı tek elde toplanılan yerde halk yoktur”
Anayasa paketinde işçiyi, memuru, emekliyi, çiftçiyi daha iyi konuma getirmek için hiçbir düzenlemenin bulunamadığını belirten Oyan “Ayrıca 80 anayasası birçok kez değişti. Bu değişiklikler için de uzlaşma aramadılar. Tek amaçları yargıyı ele geçirmek. Yasama, yürütme ve yargıyı tek elde toplanılan yerde halk yoktur. Oysa bugünün gündem maddesi açlık, işsizlik, yoksulluk, yolsuzluk, memurun, çiftçinin sorunları olmalıydı ve zaten öyle. Ancak hükümetin onları düşündüğü yok. Düşündüğü kendisini kurtaracak yasal değişiklikler. Amaç dikta rejimi kurarak tamamen dokunulmazlık zırhına bürünmek. Geçmiş seçimlerde hangi partiye oy verirse versin AKP’lisi DP’lisi hangi partili olursa olsun referandumda “Hayır” oyu vermelidir” dedi. Oyan ayrıca Başbakanın TÜSİAD’ı kast ederek “bitaraf olmayanlar bertaraf olur” sözlerinin demokraside yeri olmadığını belirterek “TÜSİAD bir dernektir ve siyasi faaliyette bulunmaz. Elbette “Evet” demiş olsalardı sorun çıkmayacaktı. Ancak “Hayır” demiş olsalardı siyaset yapıyorlar gerekçesiyle kapatılmasına kadar giden bir süreç yaşanabilirdi. Ancak ne olursa olsun bir derneğe oyununun rengini açıkla diyerek baskı yapmanın demokrasilerde yeri olamaz” dedi.

Oğuzhan; Hedefimiz % 70 oranında “hayır”
Aşırı sıcağa ve Ramazan ayına rağmen kapı kapı dolaşarak “Hayır”ı anlatacaklarını belirten CHP Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan “İl genelinde bir milyon adet kitapçık ve broşürleri yurttaşlarımıza elden verilecek. Bizde ilçe genelinde 40 Bin kitapçık ve broşürü ev ev, kapı kapı, köy köy dolaşarak elden vereceğiz. Bugün sabah 9’da başladığımız çalışma gece 11’de son buldu. Yorulmak yok, 24 saat çalışıp hedeflediğimiz % 70 oranında “hayır” hedefine ulaşacağız.” dedi.

En “Hayır”lı TIR Aliağa’da
Bu arada referandum için iki TIR ve 19 midibüsle referandum çalışmaları için sahaya inen Cumhuriyet Halk Partisi İzmir örgütünün tüm ilçelerde eş zamanlı çalışmalarına başlarken Referandum için hazırlanan TIR’lardan bir tanesi Aliağa Demokrasi Meydanı’na konuşlandı. Parti amblemi ve referandum sloganlarıyla giydirilen TIR’ın üzerine kurulan ekranda gün boyu referandumda hayır denemesinin gerekçelerini anlatan film ve müzik yayını yapıldı.