15/06/2009 ANKARA'DA BİR KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİNE İLİŞKİN

 

12.06.2009

 


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Beşir ATALAY tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.

 


Oğuz OYAN
İzmir Milletvekili

Ankara Büyükşehir Belediyesi 2006 yılında Mühye Güneypark Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında arsa sahipleriyle konut sözleşmesi yapmış; sahip olduğu arsa miktarının bir konut almaya yeterli olmadığı söylenen hak sahiplerinden ise bu eksik arsalar karşılığı belediyece belirlenen m² fiyatı üzerinden ek para talep edilmiştir. Birçok hak sahibi bu para ödenmediği takdirde evlerinin kamulaştırılacağı söylenerek tehdit edilmiştir. Arsa ve hak sahibi vatandaşlar hangi kıstasa dayanarak tespit edildiği dahi net olarak belirtilmeyen bu paraları, yaşanabilir bir ev sahibi olmak umuduyla bir kamu kuruluşu olan belediyenin sözünü tutacağına güvenerek yüksek faizle bankalara borçlanmak suretiyle temin etmiş ve belirtilen hesaba zamanında yatırmışlardır.
1200’den fazla aileyi ilgilendiren bu proje Büyükşehir Belediyesi tarafından inşaat firmalarına ihale edilmiş ama yapılan bu sözleşmenin üzerinden 3 yıl geçmiş olmasına karşın bırakın evlerin bitmesini, söz konusu alana herhangi bir kazma dahi vurulmamış; belediyeye güvenerek arsalarını ve paralarını teslim eden vatandaşlar mağdur edilmişlerdir.

SORULAR:

1- Mühye Güneypark Kentsel Dönüşüm Projesinin son durumu nedir?

2- Parası alınmış olan bu konutların hak sahiplerine ne zaman teslim edilmesi planlanmaktadır?

3- Bu proje kapsamında hak sahiplerinden ne kadar para alınmıştır? Belediyeye ödenmiş olan bu paraların geçen zaman içindeki değer kaybı projenin gerçekleşmesini etkileyecek midir?

4- Hak sahiplerinin Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ödedikleri paraların gecikme süresi boyunca işleyen faizleri yasal faiz oranları dikkate alınarak kendilerine geri ödenecek midir?

5- Hak sahiplerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için herhangi bir çalışma söz konusu mudur ?