08/02/2010 TMSF'NİN SATIŞLARINA VE ÖZELLEŞTİRMELERE İLİŞKİN

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

08.02.2010


Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen özelleştirmelerle ilgili olarak aşağıdaki sorularımın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

 

 

Prof. Dr. Oğuz OYAN
İzmir Milletvekili


1- TMSF’nin 2003-2009 döneminde el koyduğu (banka, medya, basın vs) kuruluşlar hangileridir?

2- TMSF’nin varlık satışından 18 milyar dolarlık gelir elde ettiklerine dair açıklamalarının ayrıntılı dökümü nedir? Bunlardan 1 milyon doları aşan değerde olup satışı yapılan kuruluşlar veya malvarlıklarının dökümü nasıldır ve bunlar kimlere hangi bedellerle satılarak ne kadar gelir elde edilmiştir?

3- 2003-2009 döneminde Ulaştırma ve Enerji alanında kaç kuruluş ve tesis özelleştirilmiş veya işletme hakları devredilmiştir? Ne kadar gelir elde edilmiştir?

4- Maliye Bakanlığı “Yıllık Ekonomik Rapor 2009” yayınının “Özelleştirme Gelirleri” bölümünde (s.80), “1986-2002 döneminde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 8 milyar dolar tutarında özelleştirme yapılmış iken, 2003 yılından itibaren 30,2 milyar dolar tutarında özelleştirme gerçekleştirilmiştir. Bunun yanı sıra, ihalesi tamamlanmış onay ve sözleşmesi imza aşamasında olan özelleştirme uygulamalarından da 2,4 milyar dolar gelir elde edilmesi beklenmektedir. Böylelikle, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, TMSF ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen özelleştirmelerin toplam tutarı 50 milyar doları aşmış bulunmaktadır” ifade edilmektedir. 2009 Eylül sonuna kadarki dönemi kapsayan bu verilere göre, ÖİB dışındaki iki kamu idaresinin özelleştirmedeki payı 10 milyar dolar civarında gözükmektedir. TMSF’nin 18 milyar dolarlık varlık satışı yaptıklarına dair açıklamaları niçin bu rakamla uyumlu değildir? Söz konusu yaklaşık 10 milyar dolarlık özelleştirme dökümü nedir? 2009 sonu itibariyle son durumu nedir?

5- ÖİB, TMSF ve Ulaştırma Bakanlığı’nın 2010 yılında gerçekleştirmeyi düşündüğü özelleştirmelerin dökümü ile bunların tahmini gelir beklentileri nedir?