03/03/2010 YÖK ÜYESİ HAKKINDA İNTİHAL İDDASINA İLİŞKİN

 

02.03.2010

 


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

YÖK üyesi Prof. Dr. İzzet Özgenç’in “Suçun Yapısında Kusur” başlıklı doçentlik tezinde intihal yaptığına dair 72 sayfalık bir raporun 2010 Şubat ayı itibariyle YÖK’e iletildiğini öğrenmiş bulunuyorum. Aynı tarihte bize de iletilen bu rapora dayalı olarak hazırladığım aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet ÇUBUKÇU tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini saygılarımla arz ederim.

 


Prof. Dr. Oğuz Oyan
İzmir Milletvekili

Sorular:

1. Prof. Özgenç’in 1997 tarihli doçentlik çalışmasında Hans Achenbach’ın 1972 tarihli basılı doktora tezinden intihal yapıldığının ayrıntılı olarak gösterildiği 72 sayfalık bir rapor YÖK Başkanlığı’na iletilmiş bulunduğuna göre, bu dosyaya dayanarak Prof. Dr. İzzet Özgenç hakkında YÖK tarafından bir soruşturma başlatılmış mıdır?
2. Eğer başlatılmışsa veya başlatılması düşünülüyorsa, soruşturmanın selameti bakımından bu süreç boyunca Prof. Özgenç görevinden izinli sayılacak veya uzaklaştırılacak mıdır?
3. İntihal suçuyla ilgili söz konusu raporun haklılığı YÖK soruşturmacılarınca teyit edildiği takdirde, müntehil duruma düşecek olan İzzet Özgenç’in YÖK üyeliğine son verilecek midir?
4. Özgenç’in Eylül 2008’de yayınlanan yeni bir kitabında 1997 tarihli doçentlik tezine atıfta bulunması nedeniyle zamanaşımı süresi dolmamış durumda olduğuna göre, ilgilinin bu çalışmasıyla kazandığı doçentlik unvanının (ve buna bağlı olarak edindiği profesörlük unvanının) geri alınması, hakkında meslekten men cezasını da içeren disiplin cezası uygulanması düşünülecek midir? Soruşturmanın, zaman aşımının dolacağı Eylül 2010’dan önce tamamlanması için gerekli titizliğin gösterilmesi konusunda Bakanlığınız bir çaba içine girecek midir?