04/05/2010 ABD BÜYÜKELÇİLİĞİNİN ŞEHİR TEMSİLCİLİĞİ PROGRAMINA İLİŞKİN

 

3 Mayıs 2010

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini saygılarımla arz ederim.

 

Oğuz Oyan
İzmir Milletvekili

ABD Büyükelçiliği WEB Sitesinde “Etkinlikler 2010 Spot Konya Şehir Temsilcisi Programı” (Mart 2010) başlığı altında, ABD Büyükelçiliği’nin Konya Şehir Temsilcisi Daniel Keen ile bir röportaja yer verilmiştir. Keen, röportajında, “Şehir Temsilciliği programı, ABD Hükümeti ile konsolosluğumuz veya büyükelçiliğimiz olmayan bazı Türk şehirleri arasında daha fazla teması kolaylaştırmak ve teşvik etmek amacıyla oluşturulmuştur. Bu program, ABD diplomatlarını program kapsamında olan şehirlerdeki siyaset, eğitim ve iş önderleriyle Ankara’daki ABD Büyükelçiliği arasında ilk temas edilecek şahıs olarak görevlendirir” demektedir. Bu yeni gelişmenin aydınlığa çıkarılması açısından yanıtlanmasını dilediğim sorular şöyledir:

1. Şimdiye kadar Konya dışında hangi illerde ABD Büyükelçiliğinin “şehir temsilciliği” programı başlatılmıştır veya başlatılması programlanmıştır?
2. Söz konusu “şehir temsilciliği” programı Türkiye ile ABD arasında bir karşılıklılık sözleşmesi uyarınca mı yürürlüğe sokulmuştur? Eğer öyleyse Türkiye’nin ABD’de hangi şehirlerde “şehir temsilcileri” bulunmaktadır?
3. Değilse, bu program konusunda Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’na başvurulup resmi izin alınmış mıdır?
4. ABD konsolosluklarının bölgelerindeki demokratik kitle örgütleri, STK, sendika ve siyasi partilerle ilişkilerinde -Adana Başkonsolosluğu’nun Batman Baro seçimlerine müdahalesi örneğinde görüldüğü gibi- müdahaleci/karışmacı bir tutum izlediği bilinirken, şimdi denetimi daha zor olan bu “şehir temsilcileri” nin benzer faaliyetlerini veya ABD çıkarları doğrultusunda kamuoyu oluşturma çalışmalarını nasıl izlemeyi ve kontrol etmeyi düşünüyorsunuz?