06/03/2008 TBMM'DE OYLAMA ÖNCESİ YAPILAN SESELİ DUYURULARA İLİŞKİN

 

 

5 Mart 2008


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

AKP Grubunun talimatıyla önceden kaydedilmiş konuya göre numaralandırılmış farklı çağrı anonsları, örneğin bugün olduğu gibi “Sayın Milletvekili, Danışma Kurulu önerisi oylanacağından Genel Kurul’a bekleniyorsunuz” türünden duyurular, Milletvekili bürolarının bulunduğu Halkla İlişkiler Binalarında TBMM Teknik Daire Başkanlığı İşletme ve Yapım Müdürlüğüne bağlı Seslendirme Servisince hoparlörlerle yayımlanmaktadır. Sözde bütün milletvekillerine yapılan duyurular kisvesi altında ama aslında iktidar partisi milletvekillerine yönelik olan bu mesajların iletilmesi, Meclisimizi, gelişmiş ülke parlamentolarında örneği görülemeyecek bir konuma sokmaktadır.

Şu sorularımın TBMM Başkanı Sayın Köksal Toptan tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Saygılarımla,

 

Prof. Dr. Oğuz Oyan
İzmir Milletvekili

 

1) TBMM’yi küçük belde belediyeleri konumuna düşüren, sadece gürültü kirliliği yaratmakla kalmayıp Meclis mekânlarını çoğunluk grubunun siyasi ihtiyaçlarına göre kullanan bu tuhaf ve en hafif deyimiyle azgelişmiş uygulamanın varlığından haberdar mısınız?
2) Bu uygulama sizin izninizle mi yapılmaktadır?
3) Eğer öyleyse bunu nasıl açıklayabilirsiniz? Cep telefonu, SMS çağrısı ve TV gibi araçların olduğu bir çağda TBMM’de hoparlör aracılığıyla duyuru yapmanın Meclisin itibarını düşürdüğünü düşünüyor musunuz? İktidar partisi Meclis Grubunun TBMM Seslendirme Servisini dilediği gibi ve partizanca kullanmasına nasıl izin verilmektedir?
4) Eğer sizin izninizle yapılmıyorsa, bu garip, taraflı, antidemokratik ve ilkel uygulamanın derhal durdurulması için gereğini yapmayı düşünüyor musunuz?